Blog Subscription via Follow.it

October 19, 2012

Dutch Journalist Reports Kunsthal Rotterdam thieves used plastic to bypass the deadbolt on a back door

Journalist Niels Rigter for Metronieuws.nl reported here online that the guards have said that thieves employed the flipper method ("flippermethode") to open the back door of the Kunthal Rotterdam to steal seven paintings on October 16.

According to Rigter, the "flipper theory" suggests someone placed a flexible piece of plastic between the door jamb and the deadbolt in order to unlock the door.  It would be why police found no traces of a break-in.  It would indicate that someone inside the art gallery was an accomplice to the theft.

Rigter reported that the Dutch police have not yet commented on the "flipper" theory and that the Kunsthal was not available for comment on Thursday.

We've reproduced Rigter's text in Dutch for clarification:
De plegers van de miljoenenroof uit de Kunsthal in Rotterdam zijn het museum binnengekomen door de achterdeur met de zogeheten flippermethode te openen. Dat zeggen beveiligers van de Kunsthal. Het zou betekenen dat de deur van de Kunsthal in de nacht van maandag op dinsdag niet op het nachtslot heeft gestaan. Bij de flippermethode wordt een hard, buigzaam stuk plastic tussen deurpost en deur gestoken om de slotschoot weg te duwen. De deur gaat dan eenvoudig open. 
De ‘flippertheorie’ verklaart waarom aan of rond de Kunsthal geen braaksporen zijn aangetroffen. Dat de deur niet op het nachtslot stond, maakt hulp van binnenuit waarschijnlijk. 
In de nacht van maandag op dinsdag vond in de Kunsthal  een van de grootste kunstroven uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Om kwart over drie kwamen de dieven binnen via de deur aan de achterkant. Ze konden zo doorlopen; een nachtwaker was er niet en rond de duurste werken was geen extra compartiment gebouwd. Een paar minuten later stonden de kunstrovers buiten hun buit in hun busje   te laden: zeven zeer waardevolle schilderijen van Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Meyer de Haan en Lucien Freud. De politie wil vooralsnog niet ingaan op de ‘flippertheorie’. De Kunsthal was donderdagavond onbereikbaar voor commentaar.
In 1972, a plastic tarp placed over a broken skylight disengaged the security alarm the night the Montreal Museum of Fine Arts was robbed (see Canada's largest art theft).

0 comments: